Objektumazonosítási- és vagyonkezelő nyilatkozat kérelmek

A Magyar Közlöny 2017. évi 231. számában a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelettel kihirdetésre került és 2018. január 1-én hatályba lépett a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása, amely rendelkezik arról, hogy a vízjogi engedélyezési eljárás folyamatában, a kérelem részeként benyújtandó a vízügyi igazgatóság objektumazonosítási nyilatkozata.  

 A vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat tartalmazza:

  • a vízügyi objektumazonosítót, és a nyilatkozat kiállítását megalapozó engedélyezési tervdokumentáció számát és kiállítási dátumát,
  • valamint együttesen megkérhető a vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat a vagyonkezelői nyilatkozattal is.

A vízügyi igazgatóság az objektumazonosítási nyilatkozatot és a kapcsolódó vagyonkezelői hozzájárulást az alábbi dokumentáció benyújtása után adja ki:

  • a tervezett létesítmény, vízhasználat vagy vízimunka műszaki tervdokumentációja,
  • az objektumazonosításra vonatkozó, kérelmező által kitöltött kérelem és kapcsolódó, a műszaki tervdokumentáció alapján kitöltött űrlapok (előlap nyomtatott formában, aláírással, teljes kérelem az űrlapokkal elektronikus formában)
  • a vagyonkezelői hozzájárulásra vonatkozó kérelem (elektronikus vagy nyomtatott formában)


A nyilatkozat a kérelmező által kötelezően csatolandó melléklet a vízjogi engedélyezési eljárás hatósági  indításához.

Az elektronikusan beküldendő dokumentumokat (Űrlapok/CÍMLAP nyomtatott formában aláírással ellátva és szkennelve, teljes kérelem az űrlapokkal elektronikusan Excel formátumban) a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell küldeni. A tervdokumentációt (papír alapú vagy cd/dvd) a kinyomtatott és aláírt papír alapú Címlappal illetve Vagyonkezelői kérelemmel az ügykezelő irodában lehet személyesen benyújtani, de postán is beküldhető Igazgatóságunk címére.

Igazgatóságunk személyes ügyfélfogadási ideje munkanapokon 09.00-11:00 óra között van az ügykezelő irodában, ahol a kérelmező tájékoztatást kap a további teendőkről a hatósági eljáráshoz szükséges beadványokkal kapcsolatban és benyújthatja beadványát.

Kérjük, hogy rendszeresen látogassák meg Igazgatóságunk honlapját és az aktuális mellékleteket használják a kérelmek benyújtásához, melyeket folyamatosan frissítünk.

Elkészült az aktualizált létesítmény- és objektumazonosítási űrlap és javított útmutató. Az űrlaptartalom változásainak könnyebb nyomon követhetősége érdekében összeállításra került egy összefoglaló. A vízügyi igazgatóságok objektumazonosítás során eddig felmerült egyszerűbb hatósági eljárási eseteire kidolgozásra került az esetekhez megfeleltetett űrlapok kapcsolása, amely segítséget nyújthat a tervezők számára a gördülékenyebb és gyorsabb adminisztráció érdekében.

A tájékoztatás és a szükséges űrlapok letölthetők az alábbi linkekről:  

Tájékoztató (2019.01.25)
Esettanulmányok
Űrlapok objektumazonosításhoz (2018.06.13)
Vagyonkezelői/Befogadói/Üzemeltetői hozzájárulási kérelem (2018.01.25)