A Marótvölgyi öblözet rendezése


Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Marótvölgyi öblözet rendezése

Szerződött támogatás összege: 2 190 407 587 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

Az ár- és belvíz veszélyezteti a Marótvölgyi belvízöblözetben a Budapest-Nagykanizsa vasútvonalat, az M7-es autópálya töltését és a 7. számú főutat. Mivel a medrek vízszállító képessége, kiépítettsége a Marótvölgyi belvízöblözetben nem megfelelő, ezért a szivattyúzások általában nagyon hosszú ideig tartanak, és az esetleges kártalanításokkal együtt jelentős költségeket emésztenek fel. A belvizek mellett árvízi kockázatot is jelent az öblözetben a jelenlegi helyzet, valamint a hosszabb ideig a belvízöblözetben pangó vizek vízminőségi szempontból való romlása - különösen a nyári melegebb hónapokban – a Kis-Balaton vízminőség javító hatásfokát csökkenthetik, extrém esetben akár halpusztuláshoz, botulizmushoz is vezethetnek.

A cél a Marótvölgyi belvízöblözet kiépítése a KBVR üzemvízszintjének megfelelő állapotúra, amely a belvizek és árvizek lehető legkisebb kártétellel és költséggel való levezetését lehetővé teszi, valamint biztosítja a belvízöblözet folyamatos, megfelelő vízellátását.


Tervezett munkák: szivattyúállás, vízbevezető műtárgy, vb. híd, csatornák és a hozzájuk kapcsolódó kisműtárgyak, földművek építése, a Marótvölgyi csatorna megfelelő vízszállítási képességének helyreállítása, a KBVR többi belvízöblözetében elvégzendő fejlesztési munkák.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.30

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2015-00003