Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítése


Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Nyugat - dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítése

Szerződött támogatás összege: 2 035 785 800 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának bemutatása:

Az egyre gyakoribb villámárvizek rámutattak arra, hogy Szombathely és az alatta levő területek védelme érdekében szükséges megépíteni a Dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározót.

A Gyöngyös patakon Lukácsháza és Kőszeg között 2010. évben megépült a Lukácsházi árvízcsúcs-csökkentő tározó, de Torony, Sé, Szombathely és az alatta lévő települések (Sorkikápolna, Sorkifalud, Zsennye) árvízi védettsége a Dozmati tározó megépítésével, majd a két árvízcsúcs-csökkentő tározó, a Lukácsházi- és a Dozmati-árvíztározó összehangolt működtetésével válik teljes körűvé.
A Dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó építése és Arany patak mederrendezése projekt célkitűzése azon társadalmi igények megvalósítása, hogy a lakott területek mentesüljenek az árvízi elöntésektől, valamint az árvízi veszélyeztetés ne legyen akadálya egyes területek további fejlesztésének. A völgyzárógát megépítése az árvizet olyan mértékben csillapítja a tározással, hogy az Arany patakba a mederrendezést követően, majd a Sorok-Perint vízfolyásba továbbengedett vízmennyiség már nem okoz árvízi elöntést lakott területeken. Az árvízcsúcs-csökkentő tározó megépítését, a mederrendezést a fenntarthatósági szükséglet is indokolja, hiszen sem gazdasági, sem ökológiai oldalról nem teljesíthető a jelenlegi medrek olyan szintű fenntartása, mely az árvízlevezetést megoldaná.
Dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó kialakításával elérhető eredmények:

  • az elzárási szelvénybe beépített zsiliptáblákkal az Arany patak Q1%-os árhulláma 67 %-os mértékben csökkenthető,
  • a tározótérben kialakítható állandó vizű 7,1 ha nagyságú állandó vizű tó lehetőséget nyújt a Szombathelyi Csónakázó tó vízpótlásának javítására a kritikus évek nyári hónapjaiban mind mennyiségi, mind tartóssági értelemben
  • a város közelségében lévő tó, kedvező tájképhatást nyújt, valamint megfelelő kialakítás és üzemeltetés esetén a természet közeli vízi élővilág megtelepedésére és életfeltételeinek biztosítására is alkalmas.


Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.08.30.
Projekt azonosító száma: KEHOP-1.5.0-15-2016-00008

 

A tervezett fejlesztésről és annak hatásairól 2016 szeptemberében Szombathelyen sajtótájékoztatót tartottak, melyet októberben egy lakossági fórum követett Toronyban.2017.11.22-én Dozmaton és Szombathelyen újabb lakossági fórumok kerültek megrendezésre, majd 2017.12.02-án a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a térség elöljárói ünnepélyes munkakezdés keretein belül szimbolikusan is átadták a terepet a kivitelezői munkálatoknak. 

forrás: Premier Marketing Média Kft.

 

2018.03.26-án zajlott Dozmaton a projekt nagyszabású nyitórendezvénye, melyen az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium munkatársai  mellett a térség politikai elöljárói, valamint a tervező és kivitelező cég is képviseltette magát. A délelőtt folyamán ünnepélyes keretek között sor került a létesülő árvíztározó alapkövének elhelyezésére.

fotó: Nyuduvizig