XXXIX. ORSZÁGOS VÍZRAJZI ÉRTEKEZLETA Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság közösen rendezte meg az idei Országos Vízrajzi Értekezletet:
A vízrajz aktuális feladatai, hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségek és projektek a Duna Régió Stratégia keretében címmel.


Az értekezleten mintegy 100 fő vett részt, közel húsz előadást hallgathattak meg a vízrajzi szakemberek.
A konferenciát Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese nyitotta meg, majd Gaál Róbert igazgató köszöntötte a résztvevőket.
Igazgatóságunkról Gaál Róbert igazgató a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság működését mutatta be előadásában, Somogyi Péter osztályvezető a vízrajzi tevékenység fejlődéséről tartott előadást,  Presír József üzemvezető a Kis- Balaton Vízvédelmi Rendszerről, Kapolcsi Éva Fruzsina vízrajzi ügyintéző pedig az árvízi előrejelző modellekről tartott előadást.
Az előadások fórummal zárultak, melyek során a szakemberek megoszthatták egymással gondolataikat.
Az értekezleten sor került a nyugdíjba vonulók köszöntésére is, Igazgatóságunk részéről Péter József vízhozam mérő 22 év vízrajzi szolgálat, Szabó István technikus pedig 45 év vízrajzi szolgálat után kapta meg az OVF által adományozott Vízmérce Rendet. A Vízmérce Rendet Lábdy Jenő, az OVF főosztályvezetője adta át.

Az értekezlet résztvevői szakmai kirándulás keretében a Kis- Balaton Vízvédelmi Rendszer
jelentősebb műtárgyait tekinthették meg, majd ellátogattak a Kányavári-szigetre.

A konferencia zárásaként Somogyi Péter osztályvezető a hagyományoknak megfelelően átadta a vándor vízmércét, s egyúttal a 2018-as Vízrajzi Értekezlet rendezésének jogát  Lucza Zoltán osztályvezetőnek (FETIVIZIG), aki örömmel vette át a vízrajzi körökben ereklyének számító tárgyat, így a következő évben Nyíregyháza ad otthont az értekezletnek.
Az értekezlet teljes sikerrel zárult, a hasznos szakmai eszmecserén túl bepillantást nyújthattunk Igazgatóságunk működési területén lévő természeti szépségekbe is. Köszönetet mondtak a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezőinek az értekezlet szervezéséért és lebonyolításáért.