Víz Világnapja

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.
E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

2021-ben az esemény szlogenje: A víz érték! Becsüld meg!

A víz minden ember számára mást jelent.
A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet.
Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.
A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.
Napjainkban a víz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás mind fenyegetést jelentenek rá.

Tudatosítsuk és tiszteljük a víz ezerféle jótékony hatását, vizsgáljuk meg, hogyan járul hozzá mindennapi életünkhöz, értékeljük jelentőségét és gondoskodjunk védelméről.

A Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezete az idei évben a jelenleg is fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel online előadások formájában hívja fel a figyelmet a víz értékére.

„A víz érték! Gazdálkodjunk vele!” című előadást Dr. Engi Zsuzsanna, A Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztály vezetője készítette, melyben azt a kérdéskört járja körbe, hogyan hatnak a vízkáresemények mindennapi életükre.

Székely Edgár a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály vezetője előadásában az ivóvíz készlet fontosságára és vizeink tisztaságának megőrzésére hívja fel a figyelmet, vizsgálva, mely emberi tevékenységek szennyezhetik vizeinket.


Előadások:

Dr. Engi Zsuzsanna: Gazdálkodj a vízzel!

Székely Edgár: A víz érték, gazdálkodjunk vele!