Bemutatóhelyek

 

Kis-Balaton Ház
Zalavár, Vársziget Tel.: 06-83/710-002
Nyitva tartás
március 15-től november 15-ig,
9-12 óráig, 13-18 óráig
November 1-15. közötti időszakban a Kis-Balaton Ház 17 órakor zár.
Az ünnepi időszakok kivételével a hétfő szünnap!

Kis-Balaton Ház belépődíjai
Felnőtt jegy: 800 Ft
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 600 Ft
Diák és nyugdíjas jegy: 500 Ft
Diák és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő): 300 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 1.800 Ft

Kerékpár kölcsönzés
1 óra: 750 Ft
2 óra: 1.500 Ft
3 órától: 3.000 Ft


A házat Igazgatóságunk működteti.

A millennium évében Zalavár - Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

A bemutatót a Kis-Balaton turisztikai célú fejlesztése projekt keretében felújítottuk, és további turisztikai beruházásokat hajtottunk végre. Célunk volt a Kis-Balaton bemutatásának fejlesztése, a turisztikai vonzerejének kihasználása, sokoldalú hasznosítása, a térségben a szezonalítás csökkentése. A projekt három nagyobb önálló egységre tagolódik, melyekben több kisebb tervezett célt kapcsoltunk egybe. Részprogramjaink a következők: a Kis-Balaton Ház és környezetének fejlesztése, kerékpárút végleges kialakítása, Kányavári sziget és környékének fejlesztése.

I. Kis-Balaton Ház és környéke

A Kis-Balaton Ház 2000. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. Az akkor megvalósított bemutatók felújításra szorultak, és újabb funkciókat is kialakítottunk. A kiállítás megújítására a következő változtatásokat valósítottuk meg, valamint az alábbi bemutatási lehetőségekkel bővítettük az eredeti látnivalókat:

A fogadóteremben található terepasztal felújításával a környező területet és a Kis-Balatont hozzuk közelebb a látogatókhoz. Új elemként itt kapott helyet a Kis-Balatoni növényvilág szélesebb körű bemutatása is.

A vízvédelmi teremben a zárt, természetvédelmi területen elhelyezett webkamerák hozzák közel a látogatókhoz az egyedülálló természeti környezetet. A Kis-Balatonon 3 helyen szereltük fel a kamerákat, melyeket a kiállító teremből, egy régi ladikban ülve váltani, a kamerákat mozgatni és zoom-olni lehet. A víz sokféleségét láttató vízkiállítás, valamint a mikroszkopikus élőlények is itt kaptak helyet termekben. A „hangos vezetés” és a tablók három nyelven (magyar, angol, német) adnak tájékoztatást a Kis-Balaton szükségességéről, a vízvédelmi rendszer műszaki megvalósításáról. Az interaktív bemutatások sem maradhattak ki, számítógépes játék és információs rendszer várja az erre fogékony érdeklődőket.

Sajdik Ferenc kedves karikatúrája pedig információt nyújt a tápláléklánc körforgásáról.

A kiállító terem elején, a kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. Zalavár és környezetének történelméről a középkori várak hangulatát idéző helyben de a mai kornak megfelelő technikai eszközök felhasználásával tájékozódhat a látogató. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festőművész képei pedig a természetet varázsolják elénk. Fekete Istvánról is megemlékezünk, természetesen a kiállításban helyet kapott az elmaradhatatlan Tüskevár megjelenítése. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A moziban filmek által nyerhet bepillantást a látogató a Kis-Balaton varázslatos világába, de ugyanígy megismerkedhet hazánk más, szépségekkel teli vizes élőhelyeivel (Balaton, Gemenc, Szigetköz, stb.), vagy akár a magyar vízgazdálkodás különleges eseményeivel is.

Az emeleten dioráma segítségével mutatjuk be a téli és nyári berek élővilágát, ahova már a felvezető lépcső is különleges élményt nyújt.

A dioráma melletti termet alkalmassá tettük az ide érkező gyerekcsoportok számára a látottak megbeszélésére, rajzolásra. A rajzokból kiállítás látható.

A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók:

  • Cirill-Metod emlékmű
  • Szent Adorján-bazilika ásatása
  • Szent István kápolna

A Kis-Balaton Ház és a kápolna közötti területen elkészült a vízi játszótér, mely több részből áll. A központi helyet a „vizes” rész foglalja el, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják játékos formában a gyerekek. A pihenőkkel, szép környezetben készült „hagyományos” játékok várják a kisebb és nagyobb korosztályt egyaránt.

A Kis-Balaton Ház mellett, a kerékpárúthoz kapcsolódóan megnyitott a Kis-Balaton Kerékpáros Ház, melyben kölcsönzési lehetőség (gyermek és felnőtt kerékpárok) és szervezett túrákra való jelentkezés várja a biciklizés szerelmeseit.

A Kis-Balaton, nagyközönség előtti zárt területét is bemutatjuk. Heti 2 napon, napi 2 alkalommal autóbuszos „szafarit” indítunk a látogatók számára, előre meghirdetett időpontokban. A túra útvonala meghatározott, kb. 1,5 óra időtartamú. Hordozható, egyéni, hangmondásos készülékek „vezetik” a kirándulókat a látnivalók között.

II. Kerékpárút végleges kialakítása

A kerékpárút a Kerékpáros Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a Zalavár – Balatonmagyaród összekötő útig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Kis-Balaton I. ütemét (a Hídvégi-tavat), az állat és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a már meglévő Madárvárta szomszédságában ér véget. A különleges faszerkezetű építményből, lesből figyelhető meg a madárvilág. A kilátó, és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra. A kerékpárutat május végén nyitottuk meg a nagyközönség számára.

III. Kányavári sziget és környékének fejlesztése

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén csak a Kányavári sziget látogatható kísérő nélkül, szabadon. Egyedülálló a növény és állatvilág, különleges a fahíd, a szép környezet pedig pihenésre kiválóan alkalmas.

A Kányavári szigeten sétálóutak, szalonnasütő helyek, játékra alkalmas területek találhatók. A sziget partján körben a jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. Kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére. A Búbos vöcsök tanösvényen végighaladva megismerhetik a látogatók a környék jellemző madárvilágát. Az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően mosdók és vízvételi hely szolgálják ki a látogatók igényeit.

Egyéb látnivalók a Kis-Balatonon

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A Kányavári-szigettől nem messze, a Balatonmagyaród - Zalakomár közötti úttól keletre található. A bivalyrezervátumot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működteti.

Fekete István emlékszoba és Matula bácsi kunyhója

A két látnivaló egymás mellett, a Diás-szigeten található, csak előzetes bejelentés alapján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével látogatható.

Információ a bfnp.nemzetipark.gov.hu honlapon található.

A Kis-Balatont Zala megye 7 természeti csodája közé választották

Nagy örömmel tudatjuk Mindenkivel, hogy egy zalai civil szervezet és a zalai média kezdeményezésére indult internetes szavazáson a Kis-Balatont Zala megye 7 természeti csodája közé választották. Régi és jelenlegi vízügyes kollégáinknak a Kis-Balatonért tett, sok-sok éve tartó áldozatos munkáját is elismerve, Igazgatóságunk képviseletében Gaál Róbert főmérnök úr, 2010. szeptember 11-én Zala megye napján Zalaváron, a Kis-Balaton Háznál vehette át az erről szóló oklevelet. Az oklevélhez kapott márványtáblát a Bemutató Háznál helyezzük el.

Oklevél