A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel ajánlja figyelmükbe a kezelésében lévő Kis-Balatont, ahol Igazgatóságunk kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg. Ennek a csodálatos élővilágú területnek, az itt található történelmi emlékhelyeknek, a helyi tradícióknak a megismerésére hívjuk és várjuk Önöket!

Kis-Balaton Ház és környéke

A kirándulások kedvelt célpontja lehet a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemlélteti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a látogatók körében, hogy a Kis-Balaton szabadon nem látogatható védett területein webkamerákat helyeztünk el, melyek a Kis-Balaton Házból követhetők figyelemmel.

A kiállító terem elején régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják és tapasztalhatják meg játékos formában a gyerekek.


 Kis-Balaton Ház

Zalavár, Vársziget utca 2. Tel.: 06-83/710-002

Nyitva tartás
március 15-től október 31-ig,
9-12 óráig, 13-18 óráig

november 2-től 15-ig

9-12 óráig, 13-18 óráig

 

Az ünnepnapok kivételével a hétfő, és november 1. szünnap!

 

Kis-Balaton Ház belépődíjai
Felnőtt jegy: 800 Ft
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 600 Ft
Diák és nyugdíjas jegy: 500 Ft
Diák és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő): 300 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 1.800 Ft

Kerékpár kölcsönzés díjai
1 óra: 850 Ft
2 óra: 1.700 Ft
3 órától: 3.000 Ft

A házat Igazgatóságunk működteti.

 

 

 

 

Kerékpározási lehetőségek

A Kis-Balaton Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a kerékpározható és kerékpárút Zalavár – Balatonmagyaród összekötő útig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Hídvégi-tavat, annak állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a  Madárvárta szomszédságában halad el, és a duzzasztóművön, valamint a fenntartó úton a Kányavári-szigetig lehet kerékpározni úgy, hogy közutat nem kell érinteni. A kilátó, és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra. A különleges faszerkezetű építményekből megfigyelhető a különleges táj és a madárvilág.

A Kis-Balaton Házban a kerékpárúthoz kapcsolódóan kölcsönzési lehetőség (gyermek és felnőtt kerékpárok) várja a biciklizés szerelmeseit.


A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók:

  • Cirill-Metod emlékmű
  • Szent Adorján-bazilika ásatása
  • Szent István kápolna

 

Kányavári-sziget és környéke

A látogatók számára szabadon bejárható a Kányavári-sziget, ahol az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény- és állatvilágot, megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már a hely védjegyévé vált.

A sziget partján körben a horgászengedéllyel és jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A szigeten kialakított Búbos vöcsök tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat.

A Kányavári-sziget egész évben hajnali 4 és este 22 óra között tart nyitva.

A szigeten két kilátó található, melyekről szinte a teljes Hídvégi-tó belátható. A nagykilátótól 1-2 perc sétával a sziget belsejébe juthatunk, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. A szigeten pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van, tavasztól őszig 9-18 óra között mosdók és vízvételi hely szolgálják ki a látogatók igényeit.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a parkolás a szezonális időszakokban díjköteles.

 

Egyéb látnivalók a Kis-Balatonon

Kapcsolódó programlehetőségekről információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján (www.bfnp.hu) található.