Az év térinformatikai projektje 2015-ben: Mura Vízrajzi Atlasz

Az ESRI Magyarország Kft. minden évben Felhasználói Konferenciát szervez, amelyen bemutatkozhatnak azok a projektek, amelyek a cég térinformatikai alkalmazásainak felhasználásával készülnek. A megvalósult projektek közül minden évben egyet „Az év térinformatikai projektje” díjjal tüntetnek ki. Ebben az évben ezt a díjat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyerte a „HAMURA – Magyar – Horvát Vízrajzi Atlasz a Mura folyó közös érdekű szakaszára” című projektjével.


A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Horvát Vizek partnerségében 2014-2015-ben elkészült a Mura Vízrajzi Atlasz. Az Atlasz egy olyan térkép- és légi fotó gyűjtemény, valamint helyhez köthető adatok halmaza, amely részletesen ábrázolja a Mura folyót és a folyó mindkét partján az árvízvédelmi töltések közötti területet. Tartalmazza a folyómeder, a magyar és a horvát árvízvédelmi védvonalak hossz-szelvényeit és keresztszelvényeit. Részletes rajzok állnak rendelkezésre a folyót és a hullámterét érintő műtárgyakról (hidak, zsilipek, stb.). Az Atlasz egységes szerkezetben és rendszerben tartalmazza a magyar és a horvát területeket. Az adatok tárolását és kezelését ESRI (amerikai térinformatikai rendszerfejlesztő vállalat) térinformatikai alkalmazásrendszerben végzik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Ezzel egy olyan korszerű adatbázis áll rendelkezésre, amely naprakész adatokat tartalmaz a folyóról, segíti az árvízvédekezésre való felkészülést és annak végrehajtását, valamint a vízügyi kezelési feladatokat, a határon átnyúló együttműködést. A projekt partnerek elkészítették az adatok magyar és horvát nyelvű nyomtatott változatát is.


A díjat 2015. október 8- án Budapesten, a Felhasználói Konferencia keretében adták át, ahol egy előadás keretében Busa Tamás, a projekt geodéziai szakértője bemutatta az elvégzett munkát.