Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 300 4242
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 300 4242

Kis-Balaton

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel ajánlja figyelmükbe a kezelésében lévő Kis-Balatont, ahol Igazgatóságunk kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg. Ennek a csodálatos élővilágú területnek, az itt található történelmi emlékhelyeknek, a helyi tradícióknak a megismerésére hívjuk és várjuk Önöket!

Kis-Balaton Ház és környéke

A kirándulások kedvelt célpontja lehet a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemlélteti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a látogatók körében, hogy a Kis-Balaton szabadon nem látogatható védett területein 3 webkamerát helyeztünk el. A webkamerákat a kiállítóteremből, egy régi ladikban ülve váltani, mozgatni és zoom-olni lehet.

A kiállítóterem elején régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Tovább sétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják és tapasztalhatják meg játékos formában a gyerekek.

 

 Kis-Balaton Ház
Zalavár, Vársziget utca 2. Tel.: 06-83/710-002

Nyitvatartás:

március 15. és november 15. között: 9-16 óra

+ a nyári időszakban (május 1. – augusztus 31.): 9-18 óra

hétfő: szünnap - kivéve az ünnepnapokat, melyeken a Ház hétfőn is várja a látogatókat

Kis-Balaton Ház belépődíjai:
Felnőttjegy: 1.000 Ft
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 800 Ft
Gyermek- és nyugdíjasjegy: 600 Ft
Gyermek- és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő):  500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 2.700 Ft

A Kis-Balaton Házat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működteti.

Kerékpárút kialakítása

A kerékpárút a Kis-Balaton Ház mellett található a Kerékpáros Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a Zalavár – Balatonmagyaród összekötőútig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Hídvégi-tavat, annak állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a már meglévő Madárvárta szomszédságában ér véget. A különleges faszerkezetű építményből, lesből figyelhető meg a madárvilág. A kilátó és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra.

Kölcsönzési lehetőség (gyermek- és felnőtt kerékpárok) és szervezett túrákra való jelentkezés várja a biciklizés szerelmeseit.


Kerékpárkölcsönzés (Kerékpáros Ház) díjai:
1 óra: 1.000 Ft
2 óra: 2.000 Ft
2 óra felett: 3.000 Ft

 

 

A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók:

  • Cirill-Metód emlékmű
  • Szent Adorján-bazilika ásatása
  • Szent István-kápolna


Kányavári-sziget és környéke

A látogatók számára szabadon bejárható a Kányavári-sziget, ahol az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény- és állatvilágot, megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már a hely védjegyévé vált.

 

A sziget partján körben a jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A szigeten kialakított Búbos vöcsök tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat.


A szigeten két kilátó található, melyekről szinte a teljes Hídvégi-tó belátható. A nagykilátótól 1-2 perc sétával a sziget belsejébe juthatunk, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. A szigeten pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van, az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően mosdók és vízvételi hely szolgálják ki a látogatók igényeit.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a parkolás díjköteles.

Parkolási díjak 2024. évre:

Személyautó:

  • 1 óra időtartamra: 750.-Ft
  • 2 óra időtartamra: 1.500.-Ft
  • 3 órától: 2.000.-Ft

Autóbusz:

  • 1 óra időtartamra: 3.000.-Ft
  • 2 órától: 6.000.-Ft 

Motor/kerékpár:

  • 500.-Ft / nap