Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 300 4242

Kis-Balaton

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel ajánlja figyelmükbe a kezelésében lévő Kis-Balatont, ahol Igazgatóságunk kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg. Ennek a csodálatos élővilágú területnek, az itt található történelmi emlékhelyeknek, a helyi tradícióknak a megismerésére hívjuk és várjuk Önöket!

Kis-Balaton Ház és környéke

A kirándulások kedvelt célpontja lehet a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemlélteti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a látogatók körében, hogy a Kis-Balaton szabadon nem látogatható védett területein 3 webkamerát helyeztünk el. A webkamerákat a kiállító teremből, egy régi ladikban ülve váltani, mozgatni és zoom-olni lehet.

A kiállító terem elején régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják és tapasztalhatják meg játékos formában a gyerekek.

 

 Kis-Balaton Ház
Zalavár, Vársziget utca 2. Tel.: 06-83/710-002

Nyitva tartás
március 15-től november 15-ig,
9-12 óráig, 13-18 óráig

Kis-Balaton Ház belépődíjai
Felnőtt jegy: 1.000 Ft
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 800 Ft
Gyermek és nyugdíjas jegy: 600 Ft
Gyermek és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő):500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 2.700 Ft

A Kis-Balaton Házat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működteti.

Kerékpárút kialakítása

A kerékpárút a Kerékpáros Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a Zalavár – Balatonmagyaród összekötő útig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Hídvégi-tavat, annak állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a már meglévő Madárvárta szomszédságában ér véget. A különleges faszerkezetű építményből, lesből figyelhető meg a madárvilág. A kilátó, és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra.

A Kis-Balaton Ház mellett található a Kerékpáros Ház, melyben kölcsönzési lehetőség (gyermek és felnőtt kerékpárok) és szervezett túrákra való jelentkezés várja a biciklizés szerelmeseit.


Kerékpár kölcsönzés díjai
1 óra: 1.000 Ft
2 óra: 2.000 Ft
2 óra felett: 3.000 Ft

 

 

A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók:

  • Cirill-Metod emlékmű
  • Szent Adorján-bazilika ásatása
  • Szent István kápolna


Kányavári-sziget és környéke

A látogatók számára szabadon bejárható a Kányavári-sziget, ahol az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény- és állatvilágot, megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már a hely védjegyévé vált.

 

A sziget partján körben a jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A szigeten kialakított Búbos vöcsök tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat.


A szigeten két kilátó található, melyekről szinte a teljes Hídvégi-tó belátható. A nagykilátótól 1-2 perc sétával a sziget belsejébe juthatunk, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. A szigeten pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van, az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően mosdók és vízvételi hely szolgálják ki a látogatók igényeit.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a parkolás díjköteles.

A parkolási díjak 2023 évre:

Személyautó:

1 óra időtartamra: 500.-Ft

2 óra időtartamra: 1000.-Ft

1 napra: 1.500.-Ft

 

Autóbusz:

  • 1 óra időtartamra: 2.000.-Ft
  • 2 órától: 4.000.-Ft